Nieuwe wet voor zzp’er nog een jaar later

ingevoerd op 28-11-2018

De nieuwe wet die een fatsoenlijke verhouding tussen zzp’ers en hun opdrachtgevers moet verzekeren, laat minstens een jaar langer op zich wachten. Zelfstandigen en opdrachtgevers, die slecht uit de voeten kunnen met de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA), moeten tot 2021 geduld oefenen.

Minister Wouter Koolmees wilde zzp’ers beschermen die eigenlijk recht hebben op een vast salaris of zelfs worden uitgebuit. Maar zijn plannen staan mogelijk op gespannen voet met Europese regels, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Het gaat om de arbeidsovereenkomst bij laag tarief (ALT). Het is de bedoeling dat het straks niet meer mogelijk is om langdurig zelfstandigen in te huren tegen een laag tarief. Hiermee wordt beoogd aan de onderkant van de arbeidsmarkt schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan.

Met andere maatregelen boekt Koolmees wel vorderingen. Zo wordt met ingang van komend jaar voor een opdrachtgever en -nemer duidelijker of ze een zogeheten gezagsrelatie hebben. Dat betekent dat de opdrachtnemer niet zelfstandig is en de opdrachtgever hem in loondienst zou moeten nemen. De huidige regels zijn zo onduidelijk dat ze opdrachtgevers huiverig maken om zzp’ers in de arm te nemen, klagen beide partijen. Zij zijn bang dat ze nietsvermoedend de regels overtreden en problemen krijgen met de fiscus.

Opdrachtgeversverklaring
Ook het plan voor invoering van een opdrachtgeversverklaring ligt op schema. Opdrachtgevers kunnen via een webmodule een opdrachtgeversverklaring krijgen, als uit beantwoording van de vragen blijkt dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Daarmee wil Koolmees helderheid krijgen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. De uitwerking van de webmodule ligt op schema en de verwachting is dat deze eind 2019 gereed is.

Bron: Redactie TaxLive, 27 november 2018