Kopers van een nieuwbouwwoning met zonnepanelen kunnen meer btw terugvragen. Dat blijkt uit twee uitspraken van rechters. De Belastingdienst is echter in beroep gegaan en zo’n procedure kan flink wat tijd kosten. Vereniging Eigen Huis (VEH) vraagt de fiscus daarom de rechten van huizenbezitters die zich nu melden te garanderen als de uitspraak in stand blijft.
Volgens de rechters kunnen bezitters van een nieuwbouwwoning met zonnepanelen niet alleen btw terugvragen over die panelen zelf en de installatie ervan, maar ook over een deel van de bouw van het dak waarop die liggen. Dat terugvragen kan tot vijf jaar na aankoop, waardoor mensen die vanaf 2014 een woning hebben gekocht daarvoor in aanmerking komen. Eerder waren er ook al gerechtelijke uitspraken in het voordeel van ondernemers met kantoor aan huis. Ook zij kregen een aanzienlijk hoger btw-bedrag terug over de kosten van zonnepanelen in het dak van hun nieuwbouwwoning.
Als de fiscus de aanvragen echter afwijst, verliezen deze mensen hun rechten. Zolang de beroepsprocedure loopt, zou de Belastingdienst geen beslissing moeten nemen over de aanvragen, vindt VEH. De rechten van mensen die zich tijdig melden zouden dan gewoon moeten blijven gelden tot er een beslissing in hoger beroep of mogelijk zelfs cassatie is gekomen.
In totaal gaat het om honderdduizenden woningbezitters die mogelijk duizenden euro’s per woning kunnen terugvragen. Daarmee wordt de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk verkort.
De vereniging hoopt met het veiligstellen van het recht op btw-teruggaaf een golf aan zogenaamde btw-suppleties te voorkomen. Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis: ”Als de Belastingdienst deze toezegging niet wil doen zijn wij genoodzaakt om nieuwbouwkopers die na 2014 een nieuwbouwwoning met zonnepanelen hebben gekocht op te roepen om de betaalde btw bij de Belastingdienst terug te vragen en hiermee hun rechten veilig te stellen.”
Bron: VEH, 22 mei 2019